"Vi kommer til at se på kødspisere, som vi ser på rygere nu"

Foto : Harry Wood,  CC BY-SA

Foto: Harry Wood, CC BY-SA

Journalist Marie Lodberg kom ved et tilfælde til at se filmen "Forks over Knives" på Netflix. Det er en dokumentarfilm, som tager udgangspunkt i bogen Kinastudiet. I en artikel på eurowoman.dk fortæller Marie om sine personlige indsigter. Hun beretter for eksempel, at det er en dårlig at idé at se Fork over Knives med maven fuld af økologiske frikadeller. Hun sammenfatter også - baseret på en række forskellige kilder - en række gode grunde til at skære ned på kødforbruget.

I artiklen siger den danske læge Charlotte Bech: "Vi kommer til at se på kødspisere, som vi ser på rygere nu". Det vil ske, siger Charlotte Bech, fordi kød er usundt for vores helbred - hvilket vi blot endnu ikke er blevet fuldt bevidste om. Hun sammenligner situationen omkring det at spise kød med rygning for 50 år siden, hvor alle røg, fordi vi ikke vidste bedre.

Charlotte Bechs vurdering ligger på linje med hvad T. Colin Campbell skriver i Kinastudiet. Her drager han en parallel mellem de metoder, der er blevet benyttet af tobaksindustrien og måden hvorpå specielt mælke- og kødindustrien har søgt at påvirke fødevarepolitikken. "Som enhver god virksomhed gør industrien alt, der står i dens magt for at beskytte sin profit og virksomhedernes aktionærer," skriver Campbell.

Og nej, det sker ifølge Campbell ikke ved at industrien betaler forskere under bordet for at forfalske data, bestikker embedsmænd eller udfører ulovlige aktiviteter. Det er, siger han, meget værre. Størstedelen af forvirringen om ernæring skabes på lovlig, åben vis, og den spredes af intetanende, velmenende mennesker, herunder forskere, politikere og journalister.

Det samlede system genererer forvirrende information, og det skyldes primært at det er blevet næsten umuligt at skelne videnskab fra industri, myndigheder fra videnskab eller myndigheder fra industri. I Kinastudiet giver Campbell en række konkrete eksempler på hvordan det sker - ud fra egne oplevelser i nogen af USA mest indflydelsesrige rådgivende organer omkring kost og ernæring.

-> Læs Marie Lodbergs artikel på eurowoman.dk
-> Køb bogen Kinastudiet direkte fra forlaget