Læs bogens forord

 

Endelig findes bogen Kinastudiet på dansk. Det er en vigtig bog, som bør læses af alle, der beskæftiger sig med sundhed og ernæring – og den kan med stort udbytte læses af alle, som ønsker at leve et langt liv uden overvægt og med færrest mulige skavanker.

Med rødder i solid forskning og et enormt datagrundlag gør bogen op med den forvirring, som hersker omkring, hvad der er sundt at spise. Konklusionen er enkel: Vi får det bedre, hvis vi spiser mere frisklavet plantekost – og mindre af den animalske kost, det vil sige kød, fisk, æg og mælkeprodukter.

Kinastudiet er – et årti efter den udkom på engelsk – blevet en bestseller og en klassiker, som der henvises til igen og igen. Bogen er nu udgivet i 20 lande og i mere end 1 million eksemplarer. Den beskriver en unik forskningsundersøgelse om sammenhænge mellem sundhed, sygdom og kost.

Arbejdet med Kinastudiet startede i 1980´erne under ledelse af dr. T. Colin Campbell og den kinesiske læge dr. Junshi Chen, som indsamlede data fra 6.500 mennesker i 200 landsbyer fra det meste af Kina. Undersøgelsen byggede videre på en omfattende kinesisk indsats fra 1970’erne, som kortlagde den geografiske fordeling af kræftforekomst og dødsrater for 96 % af den kinesiske befolkning!

En af de væsentlige diskussioner, som Kinastudiet har affødt, er, om erfaringerne fra Kina kan overføres til vestlige befolkninger. Kineserne spiser jo trods alt langt flere ris, end vi gør. Og på grund af genetiske forskelle fordøjer vesterlændinge mælk bedre end mennesker af asiatisk afstamning. Der er også en række forskelle i livsstil, som kan forstyrre billedet. Vanskelighederne ved at sammenligne resultater fra vidt forskellige lande er blevet påpeget af Walter Willett, som har stået i spidsen for den velkendte undersøgelse af ernæring og sygdom blandt amerikanske sygeplejersker. Meget forskning de seneste år, herunder en række danske undersøgelser, understøtter imidlertid Kinastudiets konklusioner også i en vestlig kontekst – og nogle af undersøgelserne er gengivet her i bogen.

Som du vil kunne læse, går T. Colin Campbell kraftigt i rette med den grundlæggende metode i Walter Willetts undersøgelse af sygeplejerskerne og også med dele af den øvrige vestlige ernæringsforskning. Campbell´s pointe er følgende: De store velkendte undersøgelser af ernæring og sundhed blandt vesterlændinge forvirrer os, for det eneste, de viser, er forskellen på at spise meget animalsk kost og rigtig meget animalsk kost. Vi skal også undersøge, hvad der sker, hvis vestlige mennesker spiser overvejende plantekost eller kun plantekost. Det har blandt andre den amerikanske læge og forsker Neil Barnard gjort i et studie af diabetes, som blev offentliggjort efter Kinastudiets udgivelse. Neil Barnard påviste, at en plantebaseret kost var alle andre diæter overlegne med hensyn til regulering af blodsukkeret.

Det pudsige er, at Walter Willett og T. Colin Campbell, som begge er giganter inden for ernæringsforskningen, i sidste ende når frem til anbefalinger, som minder ganske meget om hinanden. Uanset de videnskabelige diskussioner er to af verdens førende forskere inden for ernæring og sundhed altså enige om, at vi som helhed skal skrue op for plantekosten og ned for den animalske kost

Et typisk spørgsmål lyder: Får jeg så protein nok? Ja, uden tvivl. Det er fuldstændig uproblematisk. Hvis du spiser dig mæt i alsidig frisklavet plantekost, kan du ikke undgå at få nok protein. Og det er en stor misforståelse, når de, som dyrker fitness, tror, at de har brug for en masse ekstra protein. For slet ikke at tale om højprotein-slankekurene, som kan give meget alvorlige bivirkninger og fremkalde sygdom. Dette bekræftes af de nyeste forskningsresultater sammenstillet af WHO, som viser, at for meget protein – specielt i form af forarbejdede kødprodukter – øger risikoen for at få kræft.

Vi mødte i 2008 dr. T. Colin Campbell i Santa Rosa, Californien – og også dr. John McDougall, hvis store indsats er beskrevet her i bogen. Mødet blev en øjenåbner for os begge, nøjagtig som dr. Campbell beskriver i kapitlet ”Hvorfor har du ikke hørt dette før?”

Mange spørger nu os, hvorfor der i Danmark ikke er flere læger, som interesserer sig for madens betydning for vores sundhed. Forklaringen er den samme i Danmark som i USA: Ernæringslære indgår stort set ikke i lægeuddannelsen. Vi træner læger til at diagnosticere, operere og udskrive medicin. Konsekvensen er, at ingen rigtig tror på, at maden har nogen betydning i forhold til sundhed og vores kropslige velbefindende. Men samtidig er danske læger opmærksomme på sammenhængen mellem medicin og mad, for eksempel når de anbefaler tilbageholdenhed med en række bestemte grøntsager i forbindelse med ordinering af antidepressiva samt blodfortyndende præparater.

”Lad maden være din medicin”, sagde den vestlige medicins fader Hippokrates allerede for flere tusinde år siden. Dr. Campbell forklarer her i bogen, hvorfor vi endnu ikke har taget dette udsagn til os: Den faktiske forskning er blevet begravet i irrelevant eller skadelig information i form af dårligt populariseret videnskab, slankekursdiller og propaganda fra fødevareindustrien. Han har selv siddet i midten af det hele i USA, så han ved, hvad han taler om.

Tilskyndet af vores møde med dr. Campbell valgte vi at tage Hippokrates på ordet. Tilbage i Danmark gik vi i gang med at undersøge, hvordan vi kan lave appetitvækkende og velsmagende plantekost, som gør mennesker raske – og at dele vores viden i form af lettilgængelige kogebøger. Kinastudiet har været en stor inspirationskilde for os begge, og det tror vi også, at bogen kan blive for dig.

Om forordets forfattere
Mikael Bitsch er overlæge ved Rigshospitalet og autoriseret som praktiserende læge, kirurg og karkirurg. Han er endvidere klinisk lektor i karkirurgi ved Københavns Universitet.
Søren Lange er ernæringsrådgiver og udvikler nye fødevarer.
Sammen har de skrevet bøgerne Det helbredende køkken – Spis dig fra diabetes 2, forhøjet kolesterol og overvægt samt Spis dig fra overgangsalderen. Begge Politikens Forlag.